Imprimare 3D ecologică în industria alimentară poloneză

Start-up-ul polonez GREENFILL3D dezvoltă soluții inovatoare bazate pe materiale naturale pentru fabricarea aditivă. Scopul lor este de a ajunge la „zero deșeuriîn timpul imprimării 3D și de a dezvolta noi standarde ecologice pentru producția de obiecte de zi cu zi. 

Aceștia lucrează în trei domenii interconectate: prelucrarea materialelor termoplastice ecologice pe bază de materiale biodegradabile sau reciclate, completate cu componente naturale, cum ar fi tărâțele de grâu. În al doilea rând, ei folosesc imprimarea 3D pentru a realiza ceva din aceste materiale. În al treilea rând, acestea își proiectează și își fabrică propriile produse. 

Aceștia caută în mod constant alternative ecologice la materialele plastice populare. Ei se concentrează asupra celor care sunt foarte greu sau imposibil de înlocuit din cauza proprietăților lor fizice și chimice și care sunt susceptibile de a fi alături de noi pe termen nelimitat, chiar dacă nu ar trebui fie așa. Fie se inventează altele noi pentru a le înlocui, fie cele folosite sunt reciclate. 

Aceștia și-au asumat o sarcină dificilă, dar industria locală le este deja recunoscătoare, deoarece tărâțele de grâu și alte biomateriale imprimate 3D au câștigat premiul ECOinvestor 2022 al industriei alimentare poloneze. 

Dar ce legătură are acest lucru cu mâncarea? Este vorba de faptul tărâțele de grâu sunt un produs secundar al producției de paste Lubella. 

Premiul a fost acordat în cadrul celui mai mare eveniment anual al industriei, Congresul polonez al băuturilor, găzduit de Coca Cola HBC Polonia. Concursul în sine a fost organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Fondul Național pentru Mediu și Gospodărirea Apelor. 

Din 2016, concursul are o categorie ECOinvestor. Scopul este de a aprofunda responsabilitatea socială a industriei alimentare, de a promova tehnologiile ecologice, de a reduce impactul negativ al activităților din domeniu, de a identifica cele mai bune tehnologiiverzi” din industria alimentară și de a promova cele mai eficiente metode de eficiență energetică.